De Scoutfit

Net als bij de sportclub hebben Scouts ook speciale kleding: de Scoutfit. Kleding die tegen een stootje kan! Het vertelt vaak een heel verhaal: bij welke groep je zit, bij welke speltak en uit welk land je komt: vooral leuk bij internationale kampen! We zijn bij Scojesa echt niet zo streng dat je maar altijd in je Scoutfit hoeft te lopen, maar wanneer je het draagt dient het er wel netjes uit te zien. En de tijd van korte broeken en kousen met kwasten is allang voorbij...

Waar bestaat de Scoutfit uit?
De Scoutfit bestaat uit een blouse en bijbehorende das met dasring. Elke speltak heeft een eigen kleur Scoutfit. Bevers dragen een rode blouse, Welpen een groene blouse, die van de Scouts is Beige en de Explorers dragen een brique blouse.

Wat moet waar?

  • Op het linker borstzakje van je blouse hoort het witte installatieteken van Scouting Nederland. Op het rechter borstzakje komt het speltakteken. Elke speltak heeft z'n eigen teken.
  • Op je rechter mouw komen de volgende tekens (van boven naar beneden): Bovenaan komt de regio badge, Regio Hollands Midden. Het naambandje van onze groep met de tekst "Scoutinggroep Scojesa Sassenheim" komt daaronder. Hieronder komen de bandjes van evenementen en activiteiten waaraan je hebt deelgenomen.
  • Dan gaan we naar de linker mouw. Daarop komen de badges en insignes. Badges krijg je vaak bij grote Scoutingevenementen zoals bijvoorbeeld de HIT of de Nationale Jamboree. Insignes worden verdient, wanneer je bepaalde vaardigheden bezit. Deze worden vaak aan de bovenkant van de mouw geplaatst.
  • Als je tijdens een Scoutingevenement naar het buitenland gaat, mag je boven het rechter borstzakje ook nog een Nederlands vlaggetje dragen. Boven het rechter borstzakje draagt de leiding ook een teken van bevoegdheid, tegenwoordig erkenning genaamd.

Waar koop je de Scoutfit?
Je kan online bij de Scoutshop een Scoutfit kopen. Maar het blijft altijd beter om de blouse te padden voor je deze aanschaft. Op de website van de Scoutshop kunt u de dichtstbijzijnde winkel vinden. Het kan ook zijn dat er bij de leiding van de speltak nog een tweedehands Scoutfit beschikbaar is.